Kiránduljunk! – De hogyan?

Személyreszabott, kiscsoportos, élményekkel teli fejlesztő falmászó foglalkozást kínálunk 4-10 éves gyerekeknek. Ha szülőként Neked is fontos, hogy gyermeked a nehézségek ellenére a legjobb eredményt hozza ki magából, miközben életreszóló élményeket szerez, akkor a Hópárduc® Fejlesztő Falmászás foglalkozásain a legjobb helyen jársz.

Ma már tudatosan kell választani a természetet és kirándulást kell szervezni, ha találkozni szeretnénk természetes közegünkkel az épített világon (és a virtuális világon) túl.

Önmagában, azonban kevés gyerek (felnőtt) élvezi ezt… mert fárasztó. Hogyan „varázsoljuk” el gyermekeinket, hogy örömmel jöjjenek?

Hogyan legyen élmény a kirándulás?

10 pont, mit tegyél és mit ne 🙂

1. A túra hosszúsága igazodjon a TI teherbírásotokhoz. A TIETEKHEZ. NE a szomszédéhoz, ne az osztálytárshoz, ne a tiedhez… leginkább a gyerekéhez. Ha sose túráztatok még, akkor egy 3-5 km-es tanösvény teljesen alkalmas a kezdéshez.

2.  Vigyél enni és innivalót –  amit szeret a gyerek. Ha nem szereti az almát nem egy kiránduláson fogja megszeretni. Vidd a kedvenc kekszét/csokiját… a kedvenc szendvicse mellé. Nekünk nagyon beválltak még az aszalt gyümölcsök (gyerekeim nagyon szeretik az aszalt vörösáfonyát, aszalt sárgabarackot, vagy a mindent tartalmazó diákcsemegét.) Lehet szedni szamócát, vadmálnát, szedret, ami épp van. FONTOS: Mond el a gyermekednek, hogy SEMMIT nem ehet meg a természetben magától- Mindig kérdezzen meg téged! – Ha nem tudod, hogy az adott dolog ehető-e akkor nem ehető!

3. A gyerek az első 10 percben (100- 500m megtétele) elkezd „nyüsszögni”: éhes, szomjas, pisilni kell, fázik, melege van, fáradt (ebben a sorrendben 🙂 Ez NORMÁLIS! Etesd, itasd, menj vele pislini, vetkőzzön, öltözzön, aztán haladjunk. Ez utóbbi a legnehezebb…  

4. Átlendítés a holtponton: Milyen érdekes ez a lyuk (fatörzs, gyökér stb.), szerinted ki lakik benne? – és itt jöhet az erdei manó, a tündér, akit képzeljünk el és meséljünk róla gyereknek. Míg mesélünk szépen kezdjünk el továbbsétálni. A gyerek észre se veszi, hogy jön velünk és már el is múlt a kezdeti ellenkezés.

5. Ki mit lát bele? Nézd azt a (virágot, fát, gyökeret, követ stb.), olyan , mint egy… (krokodil, dínó, szörny stb.) Kedvelt játékunk ez, fontos, hogy a szülő is beletegye lelkesen a saját ötletét 🙂

6. Mássz fel- bármire lehet mászni. Érdemes rá bátorítani a gyereket! A másszon akár a legkisebb kőre, egy teherbíró fára,  farönkre, kidőlt fatörzsre, szalmabálára, hegyoldalra másszon fel (Figyelem! Az erdőben gyakran vannak fatörzsekből kupacok, ezekre ne engedjük fel a gyermeket, mert ha egy megmozdul, maga alá temetheti a gyermeket komoly következményekkel!)

7. Keressünk bogarat, kisbékát, gyíkot. Építhetnek neki várat is a gyerekek. Az enyémek gyakran játszóteret csináltak a hangyáknak. 

8. Ahogy feljebb láttuk: legyünk türelmesek! – Nekem meg kellett szoknom, hogy ez nem egy teljesítménytúra. Keveset fogunk haladni és lassan. De az a lényeg, hogy a gyerek kint legyen és élvezze.

9. Legyen „B” útvonal- ha túl gyorsak/lassúak vagyunk, ha az időjárás kedvezőtlenre fordul.

10. Legfőképp: Igyekezzünk mi is élvezni! – Találjuk meg, a szépségeket a természetben: a madárcsicsergést, a lomb illatát. És nem utolsó sorban: Gyönyörködjünk az önfeledten játszó gyermekeinkben! 🙂

Rólunk

Fejlesztő falmászó foglalkozások gyerekeknek a rendezett mozgásért és figyelemért

Legutóbbi híreink:

Kövess minket!