Rólunk – avagy a Hópárducról

Amikor elkezdetem vezetni a Hópárduc Alapítványt tisztában voltam azzal, hogy értéket képviselek, és ennek a felelősségét az évek múlásával egyre jobban érzem.


Erőss Zsolt műlábbal a HimalájánFérjem, Erőss Zsolt öt 7000m feletti csúcsot mászott meg, amik az egykori Szovjetunió területén (Pamír-hegység) magasodnak. Ennek a teljesítménynek az elismerése volt a „Hópárduc” hegymászó cím.


Azt, hogy mennyire nehéz őket megmászni, mi sem bizonyítja jobban, hogy bár a Mount Everesten (a Föld legmagasabb csúcsa) eddig már 4 magyar is állt (elsőként Erőss Zsolt), addig a fenti csúcsokat Magyarországról egyedül Zsoltnak sikerült elérnie.


Hópárduc nevet kiérdemelni tehát igazi kihívás, ahogyan egy ilyen elképesztő ember örökségét tovább vinni, ehhez méltónak lenni.


Sokszor érzem ugyanazt a bizsergést munkám során, mint amit a nyolcezres hegyek lábainál: Őrületesen szép, őrületesen nehéz, őrületesen félek tőle, mégis őrületesen akarom!


A Hópárduc Alapítványban ott van az az odaszánás, az a szenvedély, az a bátorság, az az elköteleződés, ami Zsoltot is vezette.


Sterczer Hilda a Monkey Boulder terembenMi, akik ebben a csapatban dolgozunk, és én, mint aki a csapatot vezeti, a végletekig hiszek a módszerünkben. Hiszem, hogy a Hópárduc Fejlesztő Falmászás olyan egyedi és különleges, mint Zsolt új útja a Nanga Parbatra. (igen, ez is egy nyolcezres Pakisztánban)

 

Hiszem, hogy azok a gyerekeknek, akik hozzánk járnak többet kapnak, mint egy mozgásfejlesztés.


Hitet akarunk nekik adni önmagukban ahhoz, hogy le tudják küzdeni saját gyengeségeiket. Mert a hegymászás valójában erről szól.

 

Sterczer Hilda