Miben különbözik a Hópárduc Fejlesztő Falmászás egy mászóedzéstől?

Más a cél

Célunk a hozzánk járó, nehézséggel küzdő gyermekek figyelmének, önszabályozásának, mozgáskoordinációjának fejlesztése. Ehhez használjuk a falmászást mint eszközt. Tehát első sorban nem a gyermekek mászótechnikáját és erőnlétét igyekszünk javítani, mindez „csupán” hozadéka fejlesztő foglalkozásainknak.

Fejlesztő foglalkozásaink jól funkcionálnak szenzoros integrációs terápiák kiegészítő terápiájaként, a fejlesztő falmászás első sorban nem sporttevékenység. Foglalkozásainkon egyszerre 4 gyermek vesz részt.


Mások az eszközök, más a motiváció

Mászóedzés során általában a cél az úgy nevezett „top” fogás elérése, amely sikerélményhez juttatja a mászó gyermeket. Az ehhez szükséges tárgyi feltételeken kívül más eszközt általában nem használnak.

Fejlesztő foglalkozásainkon a falmászás játékos formában történik. A gyermeket a megadott fogás elérésére a játékos feladat megoldása motiválja – például a memory- kártya párjának a megtalálása, vagy a torony építéséhez szükséges lego-darabok összegyűjtése. Ennek megfelelően számos fejlesztőjátékot, apróbb eszközöket használunk.


Mások a szakemberek

Foglalkozásainkat nem mászóedzők, hanem mászótapasztalattal rendelkező, pedagógus végzettségű szakemberek tartják, akik a mászótechnika helyett első sorban a hozzánk járó gyermekek komplex fejlesztését tartják szem előtt.

Akiket jelenleg nem áll módunkban fogadni:

- intellektuális képességzavarral, értelmi sérüléssel élő gyermekek
- hallássérült, nagyothalló gyermekek
- látássérült gyermekek
- mozgáskorlátozott gyermekek
- olyan problémás szabálykövetésű, figyelem- és viselkedésproblémás gyermekek, akik a falmászásból fakadó veszélyhelyzet miatt saját és társaik érdekében nem foglalkoztathatók 4 fős csoportban