Falmászás ovisoknak


3 ok, amiért a szülők elhozzák falat mászni a gyermekeiket:

- a gyermek nagyon ügyesen mászik, mindenre felmászik, folyton a mászóka (vagy a szekrény, polc) tetején lóg

- az ovis gyermek a játszótéren messzire kerüli a mászókát, fél, a lépcsőről sem ugrik le

- szeretnének sportot az óvodás korú gyermekük számára, de még mindenhez kicsi

 
Vajon a falmászás jó sport egy 4 évesnek?

- Igen.Bővebben: /upload/files/176/smile-5546.png

Óvodáskorban a kisgyermek számára két nagyon fontos elfoglaltság van: a játék és a mozgás.


A 4 éveseknek szimmetrikus mozgásokat javasolnak (futást, úszást és persze a mászást).


A mászás a 4 éves gyermek lételeme. Mászik még vízszintesen is, ugyanakkor nagyon érdekli a fölfelé való mászás is. Kihívást talál benne, végre a felnőttek magasságából szemlélheti a világot. Emellett szüksége is van erre a mozgásra, hogy térérzékelése és egyensúlyérzéke fejlődni tudjon.

Falmászó foglalkozásainkon speciális helyet foglalnak el az ovisok. Az ő foglalkozásaikat életkori sajátosságaikhoz igazítottuk: játék, képzelet, mozgás hármasába kötöttük össze. Számunkra fontos, hogy a gyermek élvezze a foglalkozást, ezért azt mondókával, énekkel kezdjük és fejezzük be, valamint történettel kísérjük. Mindezt a földön végzett nagymozgásokkal egészítjük ki, ezzel optimális terhelést biztosítunk a kezeknek, ujjaknak, és komplex fejlesztést érünk el, miközben a gyerekek csillogó szemekkel játszanak. (szerintük ez játék /upload/files/176/smile-5546.png)Hatása:

A gyermek egyre jobban képes lesz koordinálni a kezét-lábát. Fejlődik a szem-kéz koordináció is, ami segíti az eszközhasználatot, (kanál, kés-villa, ceruza stb). Javul a térérzékelése (ha eddig mindenhonnan leugrott gondolkodás nélkül, akkor ezt már nem teszi, illetve, ha eddig mindentől félt, akkor bátrabb lesz)


A kézfej és az ujjak erősödése segíti a ceruza fogást, így szebben és pontosabban fog színezni.