Miért csoportban dolgozunk?

10+1 ok, amiért szeretjük a csoportos foglalkozásokat

2018-08-28

A Hópárduc Alapítvány fejlesztő falmászó foglalkozásait kiscsoportos formában működtetjük. Az alábbi bejegyzésben a csoportos foglalkozások előnyeit, fejlesztő hatásait mutatjuk be.

  1. A csoport létszámát négy-öt főben maximalizáltuk, hogy személyre szabott figyelmet kapjon mindenki.
  2. Kihasználjuk a csoportban rejlő húzóerőt: egymásnak példát mutatnak a gyerekek; látják, hogy ha a társa meg tudja csinálni, akkor ő is megpróbálja.
  3. A gyerkeknek van idejük pihenni, miközben nézik a másik gyerek feladatmegoldását, eközben indirekt módon tanulnak.
  4. A biztonsági szabályok betartásán keresztül megtanulnak egymásra figyelni, például nem megyünk be mászó gyerek alá, vagy nem ugrunk le, ha van alattunk valaki.
  5. Megtanulnak kommunikálni egymással a páros feladatok és közös feladatmegoldások által – pl. elkérni egymástól egy eszközt, közösen kirakni egy puzzle-t, stb.
  6. Közösségépítés, barátok találása, egymás lelkesítése (igyekszünk közel azonos korú gyerekeket egy csoportba osztani).
  7. Sok páros gyakorlatot adunk, akár a figyelemkoncentrációra, kommunikációra vagy a mászástechnikára helyezve a hangsúlyt.
  8. Helyes önértékelés, egészséges versenyszellem kialakítása.
  9. Az önszabályozás fejlesztésében fontos, hogy a gyerekek képesek legyenek kivárni a sorukat a mászásnál és az egymás utáni feladatvégzésnél.
  10. Az iskolai beválás érdekében fontos, hogy ne csak a kétszemélyes helyzeteket, hanem a csoportos helyzeteket is gyakoroljuk.

+1 Számos szociális készség fejlődik egy csoportos foglalkozás alatt: együttműködés, egymás megbecsülése, önbecsülés, tolerancia...

IMG_20180716_141940.jpg
Többek között ezek a készségek fejlődnek minden csoportfoglalkozáson. A fentiekben azt mutattuk be, hogy amellett, hogy óráinkon személyre szabott figyelmet kapnak a gyerekek, fontos fejlesztő hatással bír maga a csoport is, amelyben részt vesz a falmászó gyermek.