Figyelemzavar ellen séta a zöldben

2017-06-06

A német Focus magazinban találtam arra a cikkre, amit ők a „Journal of Attention Disorders“ c. USA-ban megjelenő lapból vettek át. Illinoisban kutatók azt vizsgálták, hogy hogyan hat az ADHD-s (figyelemzavar-hiperaktivítás probléma) küzdő gyerekekre a különböző környezetben tett 20 perces séta.


20160713_174850.jpgA kutatás keretében 3 csoportot hoztak létre és mindegyiknél igyekeztek azonos feltételeket biztosítani: minden gyerek ugyanazt az utat járta be, ugyanabban a napszakban, ugyanazzal a kísérővel és minden kirándulás azonos ideig tartott.

A két viselkedéskutató Andrea Faber Taylor és Frances Kuo kimutatta, hogy az ADHD-s tünetek gyengébben jelentkeznek a gyerekeknél amennyiben nyitott téren tartózkodnak, mint a zárt térben. A belvárosban tett séta, szinte semmilyen változást nem hoz, a kertes házak között tett séta már javít a gyerekek állapotán, de igazán csak az erdőben vagy parkban tett kirándulás hatásos. 


Kipróbálták, hogy az egyébként Ritalin gyógyszert szedő gyerekek a parkban vagy erdőben tett séta során gyógyszer nélkül is teljesen kezelhetőek voltak. Azt, hogy meddig tart egy ilyen séta hatása nem vizsgálták a kutatók, az azonban biztos, hogy minél többet van a gyermek természetes környezetben annál gyengébb tüneteket produkál.


Azt a kutatók nem vizsgálták, hogy vajon a zöld környezet, vagy a nagyobb tér nyugtatja-e meg a gyerekeket, illetve pontosan milyen hosszútávú hatást várhat el a szülő. Az azonban biztos, hogy 20 perces erdei séta után a gyerkőc rendben meg fogja írni a házifeladatát.


A kutatók azt javasolják, hogy érdemes kipróbálni, hogy reagál csemeténk a sétára, felnőtt és gyerek egyaránt csak profitálhat ebből a közös programból.