A Pomodoro technika - avagy miért várjuk el a gyerektől, hogy 45 percig figyeljen???

2019-03-06

Amikor a felmérés során találkozom gyerekekkel, szülőkkel és a láthatóan jól működő gyerek esetén megkérdezem: Miben látják, hogy a gyermek figyelme nem megfelelő, gyakran az a válasz, hogy az iskolában nem tud végig figyelni. Az óra felénél elfárad.


Aztán eszembe jutott a következő technika, amit magam is megpróbáltam használni és kérdések merültek fel bennem.

 

Mi is ez a technika?

„A pomodoro (olasz szó, jelentése paradicsom) technikát Francesco Cirillo alkotta meg a ’80-as évek végén. Ez egy időgazdálkodási módszer, melynek lényege, hogy tanulás/munka közben csak egyetlen egy dologra koncentrálsz, szünetet tartasz, majd utána visszatérsz a tevékenységedhez úgy, hogy egyéb irányba nem osztod meg a figyelmedet. A módszer a paradicsom alakú konyhai időmérőről kapta a nevét - időgazdálkodási és hatékonysági technika lévén – a titok a kimért időben rejlik.

 

Na de mennyi ideig tud hatékonyan csak egy dologra koncentrálni az ember szünet nélkül? – kb. 25 percig tud az agy egyfolytában koncentrálni.”


Forrás: https://dolgozzmagadon.blog.hu/2017/03/29/a_pomodoro_idogazdalkodasi_modszer

 

Megdöbbentő nem? Ráadásul:   

- Ezt a technikát felnőttekre találták ki. Az egy egységre jutó koncentrálási időt FELNŐTT esetén  25 percre szabta meg (és van, akinek ez 20 perc és az is normális!)

 

MINDEN zavaró tényezőt kiiktatását feltételezi (a felnőtt nem 30 fős osztályteremben ül, másik 2 osztály között)

 

- a 4. (van akinél 3. ) etap után 30!!! perc szünetet tart (az iskolákban a 3.4.5.6 óra egymás után fut le.. a 7.ről már ne is beszéljünk...)

Persze vannak egy légterű irodák, és ott is dolgoznak emberek – mondhatnánk, azonban az utóbbi években már az open office irodák hatákonytalanságáról lehet olvasni  (pl.: https://nepszava.hu/3002789_nem-hatekony-sot-meg-is-betegithet-az-egylegteru-iroda)

 

Ha felnőtteknél a teljes fókuszú koncentráció 25 perc, akkor a dolgozat írásánál miért is várja el az oktatási rendszer, hogy egy GYEREK 45 percen keresztül teljes fókuszáltsággal dolgozzon???

 

 

Sterczer Hilda

a Hópárduc Fejlesztő Falmászás vezetője

2019. március 6.