Fennmaradt csecsemőkori reflexek – mit is jelent ez?

Személyreszabott, kiscsoportos, élményekkel teli fejlesztő falmászó foglalkozást kínálunk 4-10 éves gyerekeknek. Ha szülőként Neked is fontos, hogy gyermeked a nehézségek ellenére a legjobb eredményt hozza ki magából, miközben életreszóló élményeket szerez, akkor a Hópárduc® Fejlesztő Falmászás foglalkozásain a legjobb helyen jársz.

Sokszor hallhatunk a különböző fejlesztésekkel kapcsolatban a fennmaradt csecsemőkori reflexekről, ezért összeszedtem a szerintem legfontosabb információkat, amit érdemes róluk tudni.

Mit értünk reflex alatt?

Egy adott ingerre (azaz minden reflexnél más ez a kiváltó inger) egy pontosan meghatározott, adekvát, főként mozgásválaszt hívunk reflexnek. Ez a válasz nem tudatos, nem befolyásolható, de ahhoz, hogy létre jöjjön, ép idegrendszerre van szükség. Ebbe beletartozik az ingerfelvevés, ingertovábbítás, agykéregben az „értelmezés”, a válasz továbbítása és a válasz kivitelezése. Egy példa: a kisbabák fogóreflexét legtöbben ismejük: ha a tenyerét ingereljük, automatikusan behajlítja az ujjait és megfogja a tárgyat. Az ingerfelvevő itt a tenyér tapintást érző idegvégződései, az inger továbbításáért az idegrendszer felel, az értelmezésért és a válasz elindításáért a központi idegrendszer megfelelő területe, a válasz visszajuttatását az ujjakhoz ismét az idegrendszer végzi, míg a kivitelező az ujjak izmai.

Reflexek csoportosítása

Vannak feltétel nélküli/feltétlen és feltételes reflexek. A feltételes reflexek kialakíthatóak (gondoljunk Pavlov kísérletére: csengő és a kutya nyálcsorgása), kondicionálhatóak. Számunkra jelen esetben ezek nem fontosak.


A feltétlen reflexek velünk születettek (vagy „programozottan” az életkor előrehaladtával a megfelelő időben kialakulnak), nem tanulhatóak, nem befolyásolhatóak. Vannak olyan refelxeink, amik már a születés előtt kialakulnak (például a csuklás) vagy korán, az újszülött korban, van ami csak később.  Ezeket is több féle képpen csoportosíthatjuk, egyik csoportosítás a megmaradó és az időben leépülő/átépülő/integrálódó reflexek. Néhány példa megmaradó reflexre: pislogás, köhögés, tüsszentés. Ezek a védelmi és táplálkozási reflexeink, szerencsére ezek nem tűnnek el. A később leépülő reflexek egy részét primitív reflexeknek is nevezik, hiszen csak újszüéött illetve kisbaba korban válthatóak ki és érett idegrendszeri fejlődés során leépülnek. Ezek olyan reflexek, amiknek megmaradásuk jelző értékűek az idegrendszerre vonatkozóan.

Rólunk

Fejlesztő falmászó foglalkozások gyerekeknek a rendezett mozgásért és figyelemért

Legutóbbi híreink:

Kövess minket!